top of page
Zoeken
  • lolamaria6

Herkenning in serie

Bijna iedereen van mijn leeftijd kent de Netflix-serie Sex Education wel. Echt een fantastische serie, ik ben groot fan. In deze serie volg je een aantal jongeren in hun zoektocht naar liefde, vriendschap, zichzelf, seks. Klinkt als elke andere tienerserie of -film zou je denken, maar toch is deze wel anders. Het is een stuk realistischer en grappiger.


Sinds het eerste seizoen is de serie ook best wel gegroeid in representatie. Er zitten nu een aantal jongeren met een lichamelijke beperking in. En hoe zij omgaan met vooroordelen, seks, vriendschappen, school en relaties is zo fijn en herkenbaar om te zien. Vooral toen Isaac in de serie kwam, was ik heel blij. Toen hij voor het eerst in de serie te zien was, dacht ik meteen; oh my god, ik heb precies dezelfde rolstoel haha.


Hoe hij zo eerlijk en ontwapenend is in de serie, is zo fijn en goed om te zien. Een aantal scènes met Isaac zijn zo belangrijk denk ik.


Bijvoorbeeld de scène waarin Maeve en Isaac met elkaar zoenen. In deze scène bespreekt Isaac dat seksueel gezien niet alles 'kan', vanwege zijn beperking. Maar hij legt ook uit wat er wel kan. En zij reageert daar heel goed op. Deze scène vond ik zo goed om te zien, omdat dit eigenlijk nooit zo eerlijk wordt laten zien in een serie. Seksscènes van mensen met een beperking zie je nou eenmaal bijna nooit, maar ik hoop dat dat na Sex Education veel meer komt.


Dan de scène waarbij Isaac in de lift staat met een ander klasgenootje. Ze zijn allebei onderweg naar kunstles. Zij vertelt een heel verhaal dat ze door kunst hoopt haar trauma's te verwerken. En dan gaat ze er meteen vanuit dat hij hetzelfde doet, omdat hij in een rolstoel zit en een beperking heeft. Hier reageert hij eerst heel sarcastisch op, waarbij hij vervolgens uitlegt dat hij dat niet nodig heeft omdat hij een gelukkig leven heeft. Dit is best herkenbaar, want mensen vullen nog soms dingen voor je in terwijl ze geen idee hebben.


Als laatste de scène die we inmiddels overal wel voorbij hebben zien komen, maar die ik toch hier ook weer wil benoemen. Omdat ie op mij echt best wel een indruk heeft gemaakt. Isaac veroorzaakt een storing in het schoolgebouw waarbij er logisch grote paniek ontstaat. Dit doet hij omdat hij wil laten zien hoe kut het is als je zoveel stress hebt over zoiets kleins als je tentamen halen of naar de les kunnen. Maar iets waar hij elke dag mee te maken heeft. Hoe hij dit uitlegt is zo goed, dat je wel normale zorgen wil hebben zoals wat je gaat eten maar niet hoe je in godsnaam de les gaat halen en of de liften het wel doen.


Deze serie bespreekt zoveel, niet alleen deze dingen. Maar bijvoorbeeld ook hoe het is om voor het eerst de liefde te ontdekken als trans persoon of dat je het eigenlijk nooit over ras hebt als zwarte man met je witte vrienden. Het is zo jammer dat er maar weinig tienerseries en -films zijn die dit bespreken, te weinig. Het is heel fijn om je soms even helemaal in een mooi, totaal onrealistisch verhaal te verliezen. Maar soms is het ook juist goed om jongeren te zien die met hetzelfde dealen als jij. Omdat je juist in deze fase daar zo mee bezig bent, denk ik. In deze serie zitten geen clichés over mensen met een beperking die ik wel vaak in andere films of series zie, hoe mooi die soms ook zijn. Dit is voor mij veel eerlijker en herkenbaarder.


En we kunnen hiermee veel gesprekken op gang brengen. Dit zijn maar een paar dingen uit Sex Education die ik heel goed vind, maar echt, er zit zo veel in. En daarnaast is het ook gewoon echt heel grappig.


Hieronder de scènes die ik noemde:

Scène tussen Maeve en Isaac:


Scène waarin Isaac zich uitspreekt:130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Uitslagen en onzekerheid

Al mijn hele leven lang heb ik elke jaar een controle met wat onderzoeken voor mijn aangeboren hartafwijking. Dit houden ze elk jaar goed in de gaten, omdat wanneer deze hartafwijking verandert en ver

Comments


bottom of page