top of page
Zoeken
  • lolamaria6

Feeding Tube Awareness WeekDeze week is het Feeding Tube Awareness Week, dit houdt in dat er deze week meer aandacht wordt geschonken aan alle verschillende vormen van sondevoeding. Dit betekent dat je extra medische voeding krijgt via een maagsonde, omdat je bijvoorbeeld ‘zelf’ niet genoeg kan eten, meer energie nodig hebt, veel afvalt et cetera.  


Nou denken de meesten dan misschien aan een slangetje in je neus. Veel mensen hebben dit denk ik weleens gezien, het is tenslotte ook heel zichtbaar. Maar er zijn nog meer vormen hoe je sondevoeding kan binnenkrijgen. Bijvoorbeeld via een slangetje dat in je buik zit en direct naar je maag gaat. I know, klinkt heftig.. Maar dit heb ik en ik ben er echt heel blij mee (niet altijd hahah).  


Het is echt niet zomaar wat, want hiervoor moet je wel geopereerd worden waardoor je ook niet zomaar meer terug kan. Maar ik heb ‘m ook te hard nodig.. Hierdoor heb ik meer energie, omdat ik gewoon meer voeding kan binnenkrijgen. Ik heb al zo weinig energie en zonder is dit nog veeeeel minder.. En daarom ben ik er ook juist zo blij mee, ja het is permanent maar dat is ook goed. Want ik heb ‘m toch nodig en zelf eten kost mij zo veel energie. 


Als kind heb ik tijdlang een neussonde gehad en dat vond ik verschrikkelijk.. Ik werd altijd zielig aangestaard op straat, ik hoorde andere kinderen over me fluisteren en sommige mensen vulden in waarvoor het was. Elke paar weken moest het slangetje verwisseld worden en dit was het allerergste; dit voelt namelijk eigenlijk alsof je stikt. Omdat het dunne slangetje helemaal vanaf je neus naar je maag moet.. Kortom, dat was geen feest. En daarom was ik dus eigenlijk heel blij toen ik een permanente maagsonde zou krijgen. Een klein knopje in mijn buik met een slangetje wat direct naar je maag gaat, niemand die het meer ziet en hij hoeft veel minder vaak verwisseld te worden.  


En dit was in het begin ook absoluut geen feest, operatie was niet helemaal goed gegaan, heel veel pijn en ontstekingen in het begin. En soms is het nog steeds ingewikkeld, wissels die mislukken, pijn, veel kleding zit niet lekker.. En heel lang dacht ik ook omg nu kan ik nooit een croptop aan haha. Maar uiteindelijk is het zoveel fijner dan een neussonde, omdat je er veel minder mee bezig bent. Deze voel ik eigenlijk nooit zitten, en een neussonde voel je altijd zitten of kriebelt heel veel en ben je dus eigenlijk de hele tijd mee bezig.  


Soms is het nog wel wennen qua uiterlijk en kleding bijvoorbeeld. Want ja, ben ook maar een meisje van 20 en wil ook gewoon leuke kleding aan haha. Maar als ik heel eerlijk ben vind ik het ook heel fijn dat wanneer ik niet in mijn rolstoel zit, mensen niks aan me zien.. Wel probeer ik nu steeds meer kleding uit, dus als ik bijvoorbeeld een leuk topje zie en het is toevallig een croptop koop ik het wel sneller. Want ik wil aan de ene kant ook gewoon zelfverzekerd zijn, daar niks om geven en ook anderen laten zien dat je gewoon alles moet kunnen dragen wat je wil. Maar dat is nog wel een ongoing process haha, soms voelt het nog steeds te heftig om meteen helemaal m’n sonde te flashen haha. Het helpt wel om andere meiden te zien die ook een maagsonde hebben en gewoon sexy topjes en croptops dragen. Dan denk ik weer als zij ‘t kunnen en het gewoon leuk bij hen staat, waarom ook niet!  

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Uitslagen en onzekerheid

Al mijn hele leven lang heb ik elke jaar een controle met wat onderzoeken voor mijn aangeboren hartafwijking. Dit houden ze elk jaar goed in de gaten, omdat wanneer deze hartafwijking verandert en ver

Herkenning in serie

Bijna iedereen van mijn leeftijd kent de Netflix-serie Sex Education wel. Echt een fantastische serie, ik ben groot fan. In deze serie volg je een aantal jongeren in hun zoektocht naar liefde, vriends

Comentarios


bottom of page